Σάββατο, Οκτωβρίου 28, 2006

 

ΚΑΤΑΡΡΙΨΤΕ ΤΟΝ ΔΟΡΥΦΟΡΟ !

(Maphalpha, μία punk κοριτσοπαρέα από την Ισπανία, όλο ρυθμό, κέφι και τσαχπινιά. Δεν θα τις ξέραμε, αν δεν υπήρχαν το Ιντερνετ, το Blogging και η Flickr)

Στις αρχές της δεκαετίας του ογδόντα ο αλήστου μνήμης υπουργός Τύπου Μαρούδας, θέλοντας να προστατεύσει το ιερό μονοπώλιο της ΕΡΤ και την αντιγραφή δελτίων τύπου που κάποιοι ονομάζουν «Ειδήσεις», απεφάνθη ότι στην Ελλάδα δεν πρόκειται να επιτραπεί η ιδιωτική ραδιοτηλεόραση. Του είπαν ότι αν σταματήσει την τεχνολογική εξέλιξη, τότε οι ενδιαφερόμενοι θα εκπέμπουν δορυφορικά από το εξωτερικό, παρακάμπτοντας την απαρχαιωμένη ελληνική νομοθεσία. Και ο Μαρούδας εκστόμισε μία φράση που έμεινε ιστορική: «Αν χρειαστεί, θα καταρρίψουμε τον δορυφόρο» !

Αν και υπουργός Τύπου, ο ίδιος δεν είχε σχετικές γνώσεις. Αλλά προφανώς δεν βρέθηκε και κανένας σύμβουλος ή άλλος παρακοιμώμενος να τον πληροφορήσει ότι είναι όχι μόνο παράνομο, αλλά και παντελώς αδύνατον να καταρρίψουμε έναν διεθνή δορυφόρο για να γλυτώσουμε την μαθητιώσα νεολαία από τους πειρασμούς του BBC και του ZDF.

Εν έτει 2006 η ιστορία φαίνεται να επαναλαμβάνεται, αν ευσταθούν τα όσα ακούγονται περί ποινικής δίωξης ενός blogger που παραπέμπεται στο Αυτόφωρο. Ομολογώ ότι δεν γνωρίζω ακόμη λεπτομέρειες, αν και γνωρίζω ότι η γενική αρχή είναι πώς ό,τι απαγορεύεται εκτός του Ιντερνετ, προφανώς δεν επιτρέπεται ούτε εντός του ΄Ιντερνετ, π.χ. η ληστεία, η παιδεραστία και η συκοφαντική δυσφήμιση.

Αναρωτιέμαι πάντως αν η τόσο αυστηρή διαδικασία του Αυτόφωρου εφαρμόζεται και σε νεόπλουτους καναλάρχες που καθυστερούν την εξόφληση του δώρου Χριστουγέννων στους χαμηλόμισθους εργαζόμενους που απασχολούν. Και αυτό Αυτόφωρο επισύρει σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, εάν δεν κάνω λάθος.

Αλλά η ουσία είναι αλλού. Το Διαδίκτυο, τα νέα ΜΜΕ, το blogging και η ψηφιακή τεχνολογία αλλάζουν τα πάντα στην επικοινωνία και αυτό πολλές φορές δεν θέλει ή δεν προλαβαίνει να το αποτυπώσει η νομοθεσία, η επικαιρότητα, η συνήθης αντίληψη των πραγμάτων.

Μερικά παραδείγματα :

1. Ο Αφρικανός Γκόντφρεϋ Αγιόο έχει ιδρύσει το Radio Rhino International Africa που εκπέμπει κυρίως μέσω Ιντερνετ και σχολιάζει την πολιτική κατάσταση στην Ουγκάντα. Οι κυβέρνηση της Ουγκάντα θα ήθελε πολύ να τον κάνει φέτες, αλλά αυτό δεν γίνεται, διότι ο Γκόντφρεϋ Αγιόο μένει στη Γερμανία, εκπέμπει από το δωμάτιό του και χρηματοδοτεί το Webradio-πρόγραμμά του από δωρεές Αφρικανών της διασποράς σε τραπεζικό λογαριασμό της Κολωνίας.

2. Ο Γάλλος ΄Ιτο Μοραϊτό ονειρευόταν να γίνει σχεδιαστής για τη Louis Vuitton, αλλά τον έδιωξαν από τη σχολή ντιζάιν του Παρισιού στην οποία φοιτούσε. ΄Αρχισε να φτιάχνει computer-aided-σχέδια μαϊμούδες για υποθετικούς πελάτες όπως η Adidas και η Cappellini, τα οποία έγιναν γνωστά μέσω του Ιντερνετ και του κλαδικού περιοδικού „Jalouse“. Φοβόταν ότι θα του κάνουν μήνυση, αλλά αντί να τον πάνε στο δικαστήριο, του προσέφεραν δουλειές με φούντες. Σήμερα σχεδιάζει τα κινητά τηλέφωνα WLAN για την εταιρία T-Com.

3. O Αμερικανός Ματ Χάρντινγκ βαριόταν τη ζωή του στο Σιάτλ των ΗΠΑ και έστειλε στην YouTube ένα μοναδικό βίντεο με τίτλο „Where the hell is Matt ?“, στο οποίο κάνει τον γύρο του κόσμου μέσα σε …τέσσερα λεπτά ! Το είδαν τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι ! Μετά από αυτό βρήκε και σπόνσορα, τις τσίχλες Stride. Αναζητείστε τον στο YouTube και θα με θυμηθείτε…

Ηθικό δίδαγμα : Please, wake up ! Και αφήστε τον "δορυφόρο" να κάνει τη δουλειά του…


Comments:
Σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις όπως στην περιβόητη υπόθεση με το Βλογ και το αυτόφωρο, πιστεύω ότι πρέπει να επιβάλονται πολύ αυστηρές ποινές, γιατί ...έτσι πρέπει.

Bring deaf penalty back!

We Beg you.

Βοηθήστε με και σεις προοδευτικοί άνθρωποι του ιντερνετ και ελάτε να μαζέψουμε υπογραφές και τσάι από το βουνό για να επιτύχουμε αυτόν το μεγάλο σκοπό που θα βοηθήσει την ανθρωπότητα να βγει από το τέλμα της.
 
Πάλι κιοφτεδοποδαρικό σου κανα, ε;
 
Μην ξεχνάς αγαπητέ την αριστερο-κινούμενη νοοτροπία που υπήρχε τότε... τα ίδια και στην Ιταλία έλεγαν, αλλά με τον θάνατο του Berlinguer (ΚΚ Ιταλίας) ήρθε η "άνοιξη" της Mediaset του Berlusconi.
 
..oι νεόπλουτοι καναλάρχες καθώς και όλοι οι πολύ πλούσιοι δεν τιμωρούνται ποτέ και για τίποτα ούτε και πληρώνουν συνήθως για να δούν ωραίες παραστάσεις , συναυλίες κλπ (άσε που έχουν πάντα και την πρώτη θέση) , στα καλύτερα μαγαζιά μπαίνουν τζάμπα,οι κλήσεις της τροχαίας πρέπει να τους σβήνονται κι αυτές αυτόματα, αν καθυστερήσουν (λέμε τώρα...) κανέναν ΟΤΕ... σιγά μην τους κόψουν το τηλέφωνο...
κλπ κλπ... Αλοίμονο σ΄αυτούς που δεν έχουν...δεν τους χαρίζεται τίποτα και ποτέ...

Παρακάτω τώρα,
μια και οι άνθρωποι που αναφέρεις πήγαν τόσο καλά μέσω internet λες αν αρχίσω να σερβίρω καφέδες στο διαδίκτυο να πάω καλά??? Λες???

καλημέρα
:o)))
 
@BadlyDrawnBoy....Και τί κιοφτεδοποδαρικό, έτσι...΄Ολο επαναστατικό οίστρο...

@nassos....΄Εχεις κάνει Ιταλία;

@maika....Ποτέ δεν είναι αργά... Φυσικά στον ένα που πέτυχε να κάνει κάτι ασυνήθιστο αντιστοιχούν άλλοι δέκα που δεν τους βγήκε. Αλλά ποτέ δεν ξέρεις...
 
μ έκανες να κοιτάζω τον πίνακα αρκετή ώρα..ναι μπορείς να πεις -λίγο παρατραβηγμένο βέβαια- πως θυμίζει το λιμάνι της Θεσ/κης,κάποια πρωινά με ομίχλη...
καλή μέρα σου και καλή εβδομάδα
:)
 
Όχι, αλλά από το ντοκιμαντέρ της RAI "Ottanta Nostalgia" (Νοσταλγία της δεκαετίας του 1980) αυτό παρατήρησα... Πριν το 1984 (o Berlinguer τότε πέθανε) δεν υπήρχε ιδιωτική τηλεόραση στην Ιταλία. ;)
 
@alkyoni....Μα κι εκείνος λιμάνι έβλεπε και τα ζωγράφιζε αυτά, της Χάβρης νομίζω...

@nassos....Ουσιαστικά υπήρχε, γιατί την είχε αρχίσει ο Μπερλουσκόνι εκμεταλλευόμενος κάποια κενά στη νομοθεσία. Τυπικά πάντως δεν ήταν ιδιωτική τηλεόραση εθνικής εμβέλειας...
 
........ site με οδηγίες κατασκευής δορυφόρου, μήπως έχεις υπ' όψιν σου;
 
Προφανώς και κανένας δεν πρόκειται να κυνηγήσει ένα καναλάρχη γιατί αυτός ενημερώνει το πανελλήνιο ενώ ένας blogger το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να δυσφημεί.

Άσχετο για όσους ζουν ΑΘήνα: έχει απίστευο ουρανό, ο βλάκας δεν έχω την φωτογραφική μηχανή μαζί μου...
 
@pseftra....Μη σου πω ψέμματα, όχι, δεν έχω τέτοιες οδηγίες πρόχειρες.

@ioannisk....Σοφόν το σαφές. Για τον ουρανό δεν μπορώ να πω κάτι, εγώ καταιγίδες βλέπω...
 
Διαβάστε...

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=750623&lngDtrID=252

Mad world...
 
Χαχα, spread a little happiness...

http://www.dimosthenisliakopoulos.blogspot.com/
 
Αντιγράφω από τη διεθνή επικαιρότητα : Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε σήμερα τη Σλοβακία για παραβίαση του θεμελιώδους δικαιώματος της "ελευθερίας της γνώμης". Ο λόγος: Δικαστήριο της Σλοβακίας είχε καταδικάσει σε ποινή φυλάκισης ενός μήνα ή βαρύ χρηματικό πρόστιμο έναν δημοσιογράφο, ο οποίος το 1997 είχε ασκήσει έντονη και προσωπική κριτική στον καρδινάλιο Γιαν Σόκολ, όταν εκείνος είχε ζητήσει την απαγόρευση της ταινίας "Λάρι Φλιντ" στη Σλοβακία.
Για το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αυτή η καταδίκη είναι κατάφωρη παραβίαση της "ελευθερίας της γνώμης". Μάλιστα το δικαστήριο ζητεί από την κυβέρνηση της Σλοβακίας να καταβάλει στον δημοσιογράφο και αποζημίωση 6.000 ευρώ για τη σύλληψή του και για την ταλαιπωρία που υπέστη.
 
παντού πρέπει να υπάρχει μέτρο και λογική (δύσκολο... )

καλησπέρα!
 
Καλησπέρα και πάλι. Συμφωνώ κατά βάση με αυτήν τη φιλοσοφία. Αλλά ποιά εφαρμογή έχει στη συγκεκριμένη περίπτωση;
Θέλω να πω, τί πρακτικές συνέπειες έχει;
 
Johnny καλημέρα,
Αν αρχίσουμε την σύγκρισή της Ελλάδα με την Σλοβακία...

Δυστυχώς η Σλοβακία είναι (ή τουλάχιστον ήταν εκείνη την περίοδο) μία από τις πρώην Κομουνιστικές χώρες όπου οι εθνικιστές κλπ ήταν πανίσχυροι. Τότε κυβερνούσε την χώρα ο Vladimír Mečiar ο αντίστοιχος Καρατζαφέρης δηλαδή.
 
Άρθρο της "Καθημερινής" για τη σύλληψη του Τσιπρόπουλου

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_81611_01/11/2006_203456
 
@ioannisk....Σωστή η αρχή της σύγκρισης. Η εξέλιξη πάντως είναι διαφορετική, διότι πλέον η Σλοβακία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στην Ευρώπη. Λόγω χαμηλού κόστους φυσικά, αλλά πάντως είναι...

@nassos.....Και άλλες εφημερίδες έγραψαν για την περίπτωση και πολλά μπλογκς, στην Ελλάδα, αλλά και στην Αγγλία...
 
Δημοσίευση σχολίου



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?