Κυριακή, Ιουλίου 23, 2006

 

ΒΡΙΚΟΛΑΚΕΣ

"Καταβάθος όμως, πάστορα Μάντερς, πιστεύω ότι όλοι μας είμαστε βρικόλακες. Δεν βρικολακιάζει μέσα μας μόνο ό,τι μας κληροδότησαν ο πατέρας κι η μάνα μας. Είναι και οι απαρχαιωμένες ιδέες, όλων των ειδών οι νεκρές αντιλήψεις. Αυτά δεν έχουν καμιά ζωή, ωστόσο ριζώνουν βαθιά μέσα μας και μας εξουσιάζουν. Μόλις ανοίξω την εφημερίδα και αρχίσω να διαβάζω, βλέπω βρικόλακες να τριγυρνούν ανάμεσα στις γραμμές. Είναι παντού. Απλώνονται σαν τους κόκκους της άμμου. ΄Επειτα όλοι μας, χωρίς καμιά εξαίρεση, φοβόμαστε τόσο πολύ το φως..."

"Αχά - ! Ιδού τα ολέθρια αποτελέσματα από τα αναγνώσματά σας. Μα την αλήθεια, ωραίους καρπούς δρέψατε ! Ω, αυτά τα αισχρά, επαναστατικά βιβλία..."

"Κάνετε μεγάλο λαθος, αγαπητέ μου πάστορα. Σεις ο ίδιος με παροτρύνατε ν΄αρχίσω να σκέφτομαι και σας ευχαριστώ".

"Εγώ ;"

"Ναι. ΄Οταν με υποχρεώνατε να ανταποκριθώ στις υποχρεώσεις μου και να κάνω το καθήκον μου, όταν εγκωμιάζατε ως σωστό και δίκαιο ό,τι περισσότερο μισούσε η ψυχή μου. Τότε άρχισα ν΄αμφιβάλλω για την αλήθεια των λόγων σας. Πήγα να τραβήξω την άκρη της κλωστής και αμέσως ξηλώθηκε όλο το πλεκτό. Κατάλαβα πως η ύφανση ήταν της μηχανής..."

(Χένρικ ΄Ιψεν, "Βρικόλακες", Δεύτερη Πράξη)


Comments:
Πάνω που νόμιζα ότι εμείς οι δύο μπορούσαμε να γίνουμα πολύ καλοί φίλοι, διαπίστωσα ότι είσαι κουλτουριάρης.

Εσύ έτσι όπως το πας σε λίγο καιρό θα κάνεις και ποστ με θέμα τους 3 gay του Τσώχου.

Σήμερα λάλησε και ο αρχιεπισκοπίξ αλλά δεν εννοήσα τι είπε. Τίποτα συγκλονιστικό φαντάζομαι.
 
Κοίταξε, άμα δεν έγραφα από κάτω "΄Ιψεν, Οι Βρικόλακες" μπορεί (λέω μπορεί, ίσως, έστω ότι...) μπορεί λοιπόν να νομίζατε ότι το έγραψα εγώ...
 
Paneksupno kommati! Auto 8a pei kritikh!
 
Εγώ εκτιμώ πολύ την παράθεση του Ίψεν!
Εύγε νέε μου!
:p
Διακοπές αργούν ακόμα..γμτο!
 
Τι είχες στο μυαλό σου όταν αποφάσισες να καταθέσεις το ποστ; Τι απ' όλα των ημερών σε είχε ανατριχιάσει περισσότερο;
 
@αστεγος...Πράγματι, μία έξυπνη και κριτική με φαντασία και πηγαίο χιούμορ...

@sorry_girl...Ευχαριστώ νέα μου. Τα εύγε ανήκουν βεβαίως στον συγγραφέα...

@mamani...Τί είχα στο μυαλό μου; ΄Οχι απαραίτητα τα γεγονότα των ημερών (τα οποία είναι όντως ανατριχιαστικά και ελπίζω να τα σχολιάσουμε σε ξεχωριστό ποστ...) Με εντυπωσίασε η λιτή αλλά δυνατή περιγραφή, με έξυπνο αλλά όχι εξυπνακίστικο τρόπο, με αυτοπεποίθηση αλλά όχι με "σηκωμένο δάχτυλο". Με συνδυασμό δραματικών και κωμικών στοιχείων. Πιστεύω ότι πολλοί από μας θα θέλαμε να είχαμε εκφράσει και απαιτήσει έτσι την ελευθερία σκέψης και δράσης. Γι αυτό ήθελα να μοιραστούμε αυτήν την περιγραφή.
 
well said
 
Η "ολοκλήρωση" αρχίζει όταν αμφισβητούμε τα λόγια των δασκάλων μας. Όσο τα δεχόμαστε άκριτα είμαστε απλώς καλοί μαθητές. Γινόμαστε άριστοι όταν τα ξεφορτωνόμαστε.
 
Μα γι αυτό λέω κι εγώ:
"Αφήστε με να ολοκληρώσω"
τέλος πάντων !
 
Cool blog, interesting information... Keep it UP »
 
Δημοσίευση σχολίου



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?