Παρασκευή, Ιουνίου 30, 2006

 

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

„Zu Gast bei Freunden“ είναι το σύνθημα του Μουντιάλ, δηλαδή «φιλοξενούμενος σε φίλους». Στην πολύ ελεύθερη μετάφραση που βλέπουμε στις ελληνικές εφημερίδες σημαίνει «Καιρός να κάνεις καινούριους φίλους». Λογικό γιατί όλοι θέλουμε να κάνουμε παρέα με τις Σουηδέζες στα λάτιν μπαρ του Βερολίνου. Αλλά στην πραγματικότητα αυτά τα συνθήματα είναι μία έξυπνη PR εφεύρεση για να περάσει μια ελκυστική εικόνα της Γερμανίας στο εξωτερικό και να ανατρέψει το στερεότυπο του αυταρχικού και βλοσυρού Γερμανού. ΄Οπως κάναμε κι εμείς στους Ολυμπιακούς Αγώνες που επί δυόμιση μήνες τους είχαμε όλους στο “S’il vous plaît” και στο “Avec plaisir” και τους παίζαμε lounge jazz στο τρόλευ Κολιάτσου- Καισαριανή...

Ξαφνικά λοιπόν οι αγρότες του Βίλινγκεν-Σβένινγκεν γίνονται φίλοι με άγνωστους Γκανέζους, αρκεί φυσικά εκείνοι να επιστρέψουν στην πατρίδα τους με το πρώτο αεροπλάνο μετά το ματς. Οι γραβατωμένοι τμηματάρχες της Ζίμενς γίνονται κολλητοί με λατίνες φιλάθλους από την Κόστα Ρίκα για να τους εξηγήσουν τις οδυνηρές συνέπειες της αύξησης των επιτοκίων σε συνδυασμό με τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού στην Ευρωζώνη. Συγκινημένοι από την εγκάρδια υποδοχή στη χώρα του Μουντιάλ προτείνουμε την άμεση ανταπόδοση της φιλοξενίας. Ως φίλαθλοι-επισκέπτες μπορείτε να αιφνιδιάσετε τους Γερμανούς οικοδεσπότες για να τους εντυπωσιάσετε εσείς με τη συμπεριφορά σας πριν σας σκλαβώσουν εκείνοι με την ευγένειά τους. Αρκεί να εφαρμόσετε μερικές απλές συμβουλές:

1. Μην περιφρονείτε τα μικροποσά. Αν βάλατε βενζίνη για τριανταπέντε ευρώ και επτά σεντς αλλά δεν έχετε πρόχειρα τα επτά σεντς, είναι βέβαιο ότι ο βενζινάς δεν θα σας αφήσει να φύγετε ακόμη κι αν έχετε ξεχάσει το τηγάνι στην φωτιά.

2. Μην περνάτε με κόκκινο διάβαση πεζών ακόμη κι αν διασχίζετε έρημο δρόμο στις δύο η ώρα το πρωί. Υπάρχουν άνθρωποι που, αντιδρώντας στο σχετικό πρόστιμο, ξεκίνησαν δεκαετή δικαστικό αγώνα μέχρι το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας αλλά τελικά έχασαν και πλήρωσαν και τα έξοδα της δίκης.

3.Μην καμακώνετε τις φοιτήτριες που κάνουν ηλιοθεραπεία με μπικίνι στο πάρκο. Μπορεί μία υποθετική αντίστοιχη εικόνα στο Πεδίο του ΄Αρεως να ξυπνάει άγρια ένστικτα, αλλά η Γερμανίδα που τσιτσιδώνεται στο κέντρο της πόλης θεωρεί ότι αυτό αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της προσωπικότητάς της και κάθε συνομιλία μαζί της συνιστά σεξουαλική παρενόχληση. Υπάρχουν βέβαια και εξαιρέσεις…

4.Μην φωνασκείτε στην αίθουσα του πρωϊνού και μην λέτε ανέκδοτα στα απέναντι τραπέζια. Η στιγμή είναι ιερή και ο παραμικρός θόρυβος δεν αντέχεται, ειδικά όταν έχεις πιει δεκαπέντε μπύρες το προηγούμενο βράδυ.

5.Μην καμαρώνετε για τις όποιες σχέσεις σας με υπουργούς, με καναλάρχες ή με τη Δέσποινα Βανδή. Θα θεωρηθείτε απλώς γραφικός Βαλκάνιος. Θυμάμαι ακολουθία ΄Ελληνα υπουργού σε βερολινέζικο ξενοδοχείο πολυτελείας που εξηγούσε στη νεαρή σερβιτόρο ότι οι καφέδες είναι για τον κ.Υπουργό, ενώ εκείνη από την πλευρά της εξηγούσε ότι η βάρδια της τελειώνει και πρέπει να πληρωθεί αμέσως- όπως και έγινε τελικά !

΄Αντε, καλή συνέχεια και καλή τηλεθέαση απόψε…


Comments:
Α ώστε εκεί είσαι εσύ πουλάκι μου!!!! Ich hasse dich, ich moechte auch dort sein! Scheisse!!!!!
(Μα και γερμανικά αυτή η κοπέλα, πόσα ταλέντα πια, τσ τσ τσ..!)
 
Du bist ein Berliner!
 
Ax...Θυμάμαι όταν πρωτοέκανα γερμανικά το καλοκαίρι του 2002...το φροντιστήριο είχε μια αφίσα που διαφήμιζε τη γερμανία με τις εξής λέξεις κλειδιά..."Lebendigkeit und Witz und Vielfalt" (μα καλά το Witz που το είδανε; :P......
 
πολυ καλη η περιγραφη σου.ετσι ειναι οι γερμανοι.ειδικα με την ηλιοθεραπεια,αντε να το κανεις σε κανενα παρκο στην ελλαδα...με καμια κυβερνηση
 
@Θεριό Ανήμερο...."Berlin, Berlin, wir fahren nach Berlin !" Αυτό είναι το σύνθημα των ημερών.

@Philos....Ja Mensch, ein Berliner bin ich gerne.

@d....Κουράγιο, αξίζει τον κόπο. Εμένα οι αγαπημένες μου λέξεις ήταν Strassenbahnhaltestelle και (ακόμα καλύτερα... ) Höchstgeschwindigkeitsbeschränkung!
@Onomatodosia....Κι όμως, αισθάνομαι ότι γράφω με ιδιαίτερη συμπάθεια για τους Γερμανούς. Κι αν πράγματι έχεις μεγάλη εξοικείωση με αυτή τη χώρα, σίγουρα θα ξέρεις και την σοφή λαϊκή παροιμία της Κολωνίας:
Jeder Jeck is anders...
 
Που με ανακάλυψες βρέ παιδί μου;
Πραγματικά με εντυπωσίασες!
Δεν ξέρω γιατί, δεν τους πολυσυμπαθω τους Γερμανούς.Εκανα 4 χρόνια γερμανικά στο Γκαιτε, αλλά κοντεύω να τα ξεχασω τελείως μιας και δεν τα χρησιμοποιώ.
Οσο γι αυτά που γράφεις θεωρω οτι εχεις απόλυτο δίκαιο.
Μήπως τελικά εμείς ειμαστε πολύ χύμα;
 
Πώς έλεγε παλιότερα ο Κωνσταντόπουλος για τον Συνασπισμό; "Μας αγαπάνε, αλλά δεν μας ψηφίζουνε...". Κάτι παρόμοιο συμβαίνει με τους Γερμανούς: Τους σεβόμαστε, αλλά δεν τους συμπαθούμε... Εγώ πάντως τους συμπαθώ γιατί βλέπω ότι οι ίδιοι σέβονται τον εαυτό τους σε μερικά πράγματα που είναι στοιχειώδη για να λειτουργήσει ένα κράτος, μία κοινότητα, μια ομάδα ποδοσφαίρου, ο,τιδήποτε τέλος πάντων...
 
Το πιο ανόητο σύνθημα χθες: "Berlin, Berlin wir fahren nach Berlin!" Εκτός κι αν ορισμένοι δεν κατάλαβαν ότι βρίσκονταν ήδη στο Βερολίνο.
Κατά τα άλλα ο Μαραντόνα έφυγε από το γήπεδο σε ένδειξη διαμαρτυρίας επειδή δεν μπόρεσε να βάλει μέσα έναν φίλο του.
Η διαφορά του Olympiastadion από την πάμπα.
Μου αρέσει που στο Βερολίνο μπορείς και κυκλοφορείς άνετα με τα χρώματα του... αντιπάλου. Χθες γινόταν χαμός στους δρόμους. Μέθυσαν όλοι! Γερμανοί, Ιταλοί, Αργεντίνοι και Βαλκάνιοι...
 
Στο English garden του Μονάχου κάνουν μπάνιο σε ένα ποταμάκι γκρι-καφέ που τους έρχεται ως το γόνατο και ηλιοθεραπία στις οχθες του, οι μεν γυναίκες ημίγυμνες οι δε άνδρες ολόγυμνοι. Παράδεισος η Γερμανία.
 
Καλά, όλοι εκεί είστε; Πράγματι στο English Garden είναι αφασία η κατάσταση, για όποιον βρίσκεται στο Μόναχο συνιστώ ωραία έξοδο στα εξής μαγαζιά-μπαρ-ορθάδικα:
Eat the Rich, Cohiba Bar, Neva και Sausalitos Mexican Bar. Και το άλλο πρωί χορταστικό πρωϊνό με εφημερίδες και ριλάξ σε δερμάτινους καναπέδες στο Cafe Puck.

@Basik....Μην υποτιμάς και τον συμβολισμό των λέξεων, εκτός από την κυριολεκτική σημασία τους. Το Berlin είναι συνώνυμο του τελικού, γι αυτό και όλοι φωνάζουν "Wir fahren nach Berlin". Αυτό καθιερώθηκε πριν ακόμη οριστεί ο προημιτελικός, επίσης στο Βερολίνο, κι έτσι ...έμεινε.
 
@Johny

Το Βερολίνο είναι παραδοσιακά η πόλη που φιλοξενεί και τον τελικό κυπέλλου των γερμανικών ομάδων κάθε χρόνο. Ως εκ τούτου, οι οπαδοί της Hertha φωνάζουν το λογικότερο "Berlin, Berlin, wir bleiben in Berlin".
 
Ωραία χώρα η Γερμανία αλλά δεν έχει Πασοκ...

Ζιζου τον λένε κι όλες οι μανούλες κλαίνε!
 
Δεν τον Ζιντάν πια ο Ζαγοράκης με τον Βρύζα και πήρε θάρρος...

Καλά τα λένε οι οπαδοί της Χέρτα. Να ΄χανε και καμιά ομάδα, καλά θα ήτανε...
 
Μα και βέβαια ο Ζαγοράκης με τον Βρύζα θα μείνουν (έμειναν;)στην ιστορία και σιγά ποιος θα θυμάται τον Ζι...Ζου... πώς τον είπες;
Ο νόμος του Τζέκου είναι άτεγκτος! Ο επόμενος στόχος του: Πώς θα κάνει ομάδα τη Χέρτα!

Από Βερολίνο για τον OLOKLIRONO, basik
 
Δεν σας έχουν πει ότι είναι αγένεια παρουσία φίλων+γνωστών να μιλάτε σε γλώσσα που δεν την καταλαβαίνουν;

Παρακαλώ να μεταφραστούν όλες οι γερμανικές φράσεις+τα συνθήματα των comments για να καταλαβαίνουμε+εμείς που δεν έχουμε τελειώσει την Ανωτάτη Γερμανική Σχολή Τεχνών+Επιστημών. (Άντε μη τα πάρω+αρχίσω εγώ με τα Ισπανικά, άντε!) :)
 
@Grimdal...Μην ανησυχείς, δεν λέμε τίποτε συνομωτικό μεταξύ μας εμείς οι γερμανομαθείς μασόνοι. Το "Wir fahren nach Berlin" σημαίνει απλώς "πηγαίνουμε στο Βερολίνο" ή "θα πάμε στο Βερολίνο". Θα μου πεις, και γιατί μία τόσο ασήμαντη φράση τη συζητάμε τόσο πολύ; Γιατί δεν είναι ασήμαντη φράση, αλλά έχει καθιερωθεί ως σύνθημα των Γερμανών που θέλουν να δουν την ομάδα στον τελικό. Στα γερμανικά το σύνθημα ακούγεται πιο "πειστικό", στα ελληνικά ακούγεται ως μία απλή, χρηστική πληροφορία. Εδώ φαίνεται πόσο σημαντική είναι η δύσκολη τέχνη της μετάφρασης, δηλαδή της "δημιουργίας ισοδύναμων κειμένων". Κατά τα άλλα και τα ισπανικά είναι ευπρόσδεκτα σε αυτό το δαιμόνιο blog, χε χε χε...
 
De acuerdo, el proximo commentario sera en Espanol.
(Normal, la N de Espana, necesita una ~ pol la parte de arriva pero mi computadora no tiene letras con ~, perdonarme!)
 
where is the picture?
 
Δημοσίευση σχολίου



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?